Heippa taas, sori tässä tuli vähän kesätaukoa kun oli lomia yms., mutta nyt on tarkoitus taas palata tähän kirjoittelun pariin.

Moni on varmasti jossain vaiheessa tuskastellut proteiinin riittävän saannin kanssa, varsinkin jos ei ole ennen asiaan perehtynyt. Ajattelinkin näin salikauden alkuun tehdä tälläisen kirjoituksen parhaista proteiinin lähteistä, koska tiedän että monet lukijoistani ovat taas palailemassa saleille tai aloittamassa siellä käyntiä ensimmäistä kertaa.

Miksi proteiini?

Proteiini on erittäin tärkeä makroravinne, erityisesti laihduttajille ja urheileville. Sitä tulisi saada ainakin 1 gramma per painokiloa kohti päivittäin, jotta lihakset voisivat kasvaa ja säilyä optimaalisella tavalla.

Monille voi kuitenkin olla vaikea syödä näin paljon proteiinia, jonka takia ajattelinkin listata tässä parhaita proteiinin lähteitä.

Kananrinta ja koipien liha

Kananlihassa on paljon proteiinia, mutta erityisesti rinnassa ei myöskään ole juuri yhtään rasvaa. Koivissa rasvaa on taas hieman enemmän, jonka takia ne sopivatkin paremmin lihaksia kasvattaville kuin laihduttajille.

Kananmunat

Melkein kaikki mitä kanasta tulee on paljon proteiinia sisältävää ja hyväksi sinulle. Munissa on proteiinin lisäksi paljon muita ravinteita ja ostamalla omega-3 kananmunia voit samalla saada näitä terveellisiä rasvahappoja ilman suurtakaan lovea kukkarossa.

Katkaravut

Katkaravut ovat loistava proteiinin lähde laihduttajille ja meriruoan faneille, sillä ne ovat lähes pelkkää proteiinia. Näin ollen niitä on helppo syödä, jonka lisäksi ne ovat hyvä lisä niin moniin eri ruokiin, kuten paellaan tai vaikka leivän päälle.

Ainoa heikkous niillä onkin usein niiden hinta, jonka takia niitä ei yleensä voi kovin usein syödä.

Tonnikala

Monet kalat ovat erinomaisia proteiinin lähteita, mutta säilyketonnikala on ehdottomasti niitä helpoimpia ja maistuvimpia vaihtoehtoja useille. Ole kuitenkin tarkkana niiden elohopean kanssa. Älä syö yli 2 purkkia viikossa pysyäksesi terveenä.

Turska

Turska

Mainitsen turskan vielä erikseen koska se on niin terveellinen mutta siltikin niin halpa kala. Siinä ei ole juuri yhtään rasvaa, mutta sitäkin enemmän proteiinia.

Turskaa saa helpoiten pakasteena, joko leivitettynä tai ilman. Jos ostat sitä leivittämättömänä, kannattaa kalaa maustaa jollakin nestemmäisellä kastikkeella, sillä muuten se voi olla liian kuivaa herkuksi.

Jauheliha

Jauhelihassakin on paljon proteiinia, ja sen kaloripitoisuutta voit säädellä ostamalla vähempirasvaista lihaa. Monipuolinen ja helposti valmistettava raaka-aine, joka sopii lukemattomiin eri ruokiin.

Edellä mainitut tuotteet ovat suosittelemiani proteiinin lähteitä, joita lisäämällä ruokavalioon saa riittävän määrän proteiinia ilman suurtakaan vaivannäköä. Suosi vielä suomalaista, ja voit olla melko varma lihan terveellisyydestä!