Totta puhuen mulla ei ole nyt kauheasti juttua tuolta fitneksen puolelta, mutta koska haluaisin saada tänne vähän juttuja lisättyä, niin ajattelin tehdä tälläisen kirjoituksen aika lailla asian vierestä. Eikä siis ihan vähää vierestä, vaan vähän enemmänkin.

Tää juttu käsittelee nimittäin pikavippejä, noita suomalaisten pelkäämiä, inhoamia ja ehkä pienen osa rakastamia lainoja. Mulla ei ole näistä lainoista omakohtaista kokemusta, mutta tiedän pari kaveria jotka näitä on ottanut ja ehkä ottaa vieläkin. Osa selvisi niistä ongelmitta, mutta toiset ei. Onneksi mitään suuria ja vakavia kohtaloita ei näistä ole kenellekkään tutulleni tullut, mutta tiedän että moni suomalainen ei ole ollut näin onnellinen.

Vaaralliseksi nämä muodostuvat erityisesti nuorten ja 18-vuotiaiden käsissä. Onneksi pikavippejä ei enään tarjota niin paljon 18 vuotiaille, mutta listaa katsomalla näkee että näitä on kuitenkin vielä tarjolla. Moni paikka on kuitenkin nostanut ikärajaansa viimeisten vuosien aikana, joka on todella hyvä uutinen kansantaloudellisesti. On näitäkin vippejä kuitenkin vielä noi 10 eri paikasta mahdollista saada, joten jos nuori tälläist lainaa haluaa, hän sitä voi kyllä saada.

Mutta ainakin mun tutuista niin ongelmia on tullut kyllä aivan hyvin siellä hieman vanhemmillakin, että ei toi ikä todellakaan kerro kaikkea. Enemmän vaikuttaa se tilanne missä se raha otetaan, ja miten pystyy ihminen huolehtimaan raha-asioistaan. Iso ongelma näissä lainoissa esim. autolainaan tai asuntolainaan verrattuna onkin, että monesti näitä nostaa juuri ne joilla on muutenkin ollut vaikeuksia raha-asioiden kanssa. Ja toi seikka ehkä enemmän kuin mikään muu selittää sitä, miksi pikavippien kanssa ongelmia on niin paljon. Onhan ne joo kalliita, mutta ei enään nykyään niin kalliita etteikö niistä voisi selvitä ihan hyvinkin pienillä mustelmilla.

Pitäisikö näitä lainoja sitten rajoittaa enemmän, se on ihan hyvä kysymys johon ei varmasti ole helppoja vastauksia. Tavallaan se voisi olla nettopositiivinen teko, mutta toisaalta se voisi aiheuttaa koronkiskurin ja lainsäädännön ulkopuolella olevien tahojen ilmaantumisen tilalle. Kun niin moni suomalainen näitä lainoja nykyään tarvitsee ainakin omasta mielestään, niin jos ne vedettäisiin yhtäkkiä pois, ei se korjaisi näiden ihmisten tarvetta tälle rahalle.

Ehkä kouluihin pitäisi ottaa enemmän puhumista näistä, ja yrittää hillittä niitä kuten tupakkaa on hillitty. Sääntelyä, mutta enemmän opastusta niiden vaaroista ja miksi niitä ei kannata ottaa suin päin.

Nääkin on niin monimutkaisia juttuja, että se on vaikea saada niitä kuriin mitenkään kun ne on ollut näin monta vuotta jo Suomessa, ja tullut tavallaan osaksi arkielämää, halusimmepa tai emme. Nyt on vaikea tehdä muutoksia, jotka olisi voinut tehdä silloin 2005 kun nämä vipit Suomeen tulivat.

Jotain olisi kuitenkin hyvä tehdä, pitäisi vaan tietää mitä. Ja se on iso ongelma tälläisissä asioissa. Ja tulee sellainen myös olemaan.